Amikor a magyarok dominálták a világ játékiparát

Ha megkérdeznék tőled, hogy melyik volt Magyarországon az első részvénytársaság, egyből tudnád a választ?
(Google nélkül.)

Nos az első magyar részvénytársaság a Novotrade Rt. volt, ami később a Sega-ba olvadt és a címből persze sejthető, hogy melyik iparághoz köthető a cég. Számítástechnikai import és forgalmazás, méréstechnikai szoftverfejlesztés, nyomdai tevékenység volt a cég profilja.

Mindez azért érdekes, mert a Novotrade Rt. fénykorában a magyar játékfejlesztők uralták a világ számítógépes játékait. Erről azonban – a korra jellemzően – itthon szinte senki sem tudott semmit.

Vakondok 4 - Végigjátszás

 

Játékfejlesztés a vasfüggöny mögött

Az Atari, Amiga, Spectrum, Enterprise és persze a Commodore 64 legendás nevek azoknak cseng ismerősen, akik a ’80-as években kezdtek ismerkedni a kompjúterekkel és általuk a számítógépes játékokkal.

A vasfüggönyön átszivárgó számítástechnikai eszközök nem kimondottan a fehér gazdaság részét képezték, azaz úgy kellett becsempészni őket az országba. Azonban ennek köszönhetően tudott Magyarország a szovjet blokkból a világ játékiparának úttörőjévé válni.

A magyar fejlesztők alkotásait szinte az egész világ megismerte és megszerette.

Amíg „nyugaton” a magas órabérben dolgozó informatikai mérnökök inkább más, jobban fizető iparágakban helyezkedtek el, addig itthon többdiplomás, kutató-matematikusok álltak neki játékkalandokat írni, pályákat fejleszteni, karaktereket megalkotni.

 

„Gamerként, programozóként és magyarként már-már megindító az élmény.” – írta a Vakondok 4 – Végigjátszás című filmről blogjában Indie Crawford

Nézd meg, hogy a magyar játékfejlesztők a szocialista rendszer meg nem értett iparágából miként voltak képesek egyedülálló módon hatással lenni a világ egy fontos szegmensére:

 

Hogyan készíts izgalmas dokumentumfilmet

A filmet rendező Matusik Szilárd független filmes 2015. májusában talált rá a témára. Négy hónap kutatás és előkészítés után az év szeptemberében kezdődött meg a forgatás, ami 2016. január elején fejeződött be. Az utómunkákkal együtt fél év intenzív munkával készült el az alkotás.

A film egyáltalán nem a pénz körül forog és bár 40 órányi interjú készült hozzá, nem csak beszélő fejekkel mesélik el a történetet. Ehelyett olyan kreatív módon fedi fel az egykori magyar játékfejlesztés sztoriját, ami a dokumentumfilmes műfajban igazi ritkaságnak számít. A film tele van a korabeli technikára hajazó vizuális elemekkel, pixeles hátterekkel és chiptune zenékkel. Még a játékok betöltését megelőző töltőképernyőt is megjelenítik.

 

A vakondok sorozat korábbi részei egyébként érdekes szubkultúrát, alkotó fiatalokat mutat be. Az egyes epizódok nem kapcsolódnak szorosan egymáshoz, mind különálló történet.

 

Vakondok 4 – werfilm és néhány kivágott jelenet

 

Tetszett a film? Oszd meg kérlek másokkal is: