Ki dönti el, mit szabad kitenni az internetre?

A világon percenként 500 órányi YouTube videót, 450.000 tweetet és 2,5 millió Facebook posztot töltenek a netre. De amit feltöltenek, nem biztos, hogy fent is marad.
A cégek döntik el, hogy mi maradhat fent és mit kell törölni.

A Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon mutatják be a német Hans Block és Moritz Riesewieck filmjét a digitális cenzúráról.

A 88 perces alkotás feltárja a közösségi oldalakat ellenőrző „digitális guberálók” munkáját. Nekik az a dolguk, hogy végignézzenek naponta több ezer botrányos, felkavaró, brutális képet és videót, majd a „nem megfelelőnek” minősülő tartalmat letöröljék a netről.

Bödőcs Tibor ajánlója a filmhez:

„Mit lehet kitenni az internetre meg meddig lehet… van-e cenzúra? […] Hogy ez hogy működik, ezt mutatja meg a Tisztogatók című film.

Nagyon átfogó és sok mindenről szól: a jövőnkről is szól, jelenünkről is szól és az egész digitális korszakról.”

Bödőcs Tibor humorista, a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál zsűritagja

A Tisztogatók című dokumentumfilm hivatalos előzetese:

„Nekem is árnyalódott a képem, mert eddig azt gondoltam, ha nem lenne YouTube és Facebook, akkor hát mi lenne velem? Mert én ugye eléggé kritikus dolgokat is készítek mostanában és ezt az állami médiumokban, de már a kereskedelmikben sem nagyon tudom eladni. Leadni nem akarják, nem engedik, ezért azt gondoltam: ez egy utolsó lehetőség: a YouTube és a Facebook.

De ez nem ilyen egyszerű! Kiderül a filmből.”

Bödőcs Tibor humorista, a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál zsűritagja
Tetszett a film? Oszd meg kérlek másokkal is: