Én vagyok Putyin

Putyin szerint a nyugat fél Oroszországtól. A méretétől, az atomfegyvereiktől és „egyéb képességeitől”.
Az orosz államfő személyes sértésnek veszi, hogy manapság minden rosszat az ő nevével hoznak összefüggésbe. Úgy érzi, ilyenkor egész életútját, életcéljait kérdőjelezik meg.
Az ellenzék azonban egyáltalán nem hiszi, hogy Putyin őszintén beszél.

„Módosíthattam, a saját igényeimhez igazíthattam volna az alkotmányt. Sokan biztattak is erre, de én nem álltam kötélnek.” – mondja a nagylelkű vezető.

 

A dokumentumfilm forgatásakor immár harmadik alkalommal jelölték államelnöknek Vlagyimir Vlagyimirovics Putyint.

A jelölő pártértekezleten semmit sem bíztak a véletlenre, a legapróbb részleteket is megtervezték. Az újságírók csak a termen kívülről, monitorról követhették a „show”-t, odabent csak az állami televízió forgathatott.

Putyinon kívül egyébként egyetlen más jelölt megválasztását és éltetését sem közvetítette az országos tévé.

A hivatalos végeredmény szerint végül a szavazatok 63%-nak megszerzésével sikerült visszatérni a Kremlbe.

 

Putyin gyerekkora

Az ’50-es, ’60-as években Putyin gyerekkorának színhelye Szentpétervár – vagy ahogy akkor hívták: Leningrád – volt. A legtöbb időt a szabadban, a környékbeli haverokkal töltötte. Egy állami lakás 25 m²-es szobájában élt édesanyjával és édesapjával, aki katona volt. Társbérletben velük lakott egy két- és egy háromtagú család is.

Putyinnak két bátyja is volt, de sosem látta őket, mert jóval a születése előtt meghaltak.

 

Édesapja szerette Vlagyimirt, de szigorúan fogta, mert félt, hogy rossz útra téved – mondja gyerekkori barátja, Sergei Roldugin. Édesanyja kínosan kerülte a konfliktusokat: „csak vita ne legyen” – vallotta.

 

Már tizenévesként törekedett rá, hogy képes legyen megvédeni magát és érvényesíteni az akaratát, ezért cselgáncsozni kezdett. Ahogy ő fogalmazott:

„Kellett valami, amivel megvédhetem a pozícióm a falkában.”

A sportnak köszönhetően megtanulta a célja elérése érdekében mozgósítani az energiáit.

2017-ben már a Nemzetközi Judo Szövetség tiszteletbeli elnöki posztját is betöltő orosz elnökként látogatott Magyarországra, méghozzá másodszor ebben az évben.
Fiatalon arról álmodozott, hogy hírszerző lesz. Külföldre vágyott és tagja akart lenni ennek a titokzatos elitnek, ezért jogot tanult.

Sokáig még a menyasszonyának sem árulta el, hogy a KGB ügynöke.

A peresztrojka, vagyis az orosz gazdasági és társadalmi átalakítás idején Drezdában szolgált. Gorbacsov látogatása után tüntetők vonultak az utcára, majd megrohamozták a Stasi (az NDK állambiztonsági minisztériuma) központjait és megjelentek a KGB irodái előtt is.

Putyin átvészelte a nehéz ’90-es éveket, majd főszerepet kapott a politikában.
A demokratikus ambíciókkal megáldott harcias államelnök, Borisz Jelcin volt Putyin fő támogatója. Ő volt az, aki 1996-ban szárnyai alá vette az éppen munka nélkül levő helyi politikust és alkalmazta a Kremlben.

Pályafutása gyorsan ívelt felfelé: csakhamar Szentpétervár polgármester-helyettese lett. Ügynöki tapasztalatát is felhasználva igen erélyesen lépett fel a vállalkozókkal és a menedzserekkel szemben.

 

Oroszország vezetője

Putyin erőssége abban rejlik, hogy csillapítani tudja a különféle hatalmi központok érdek-ellentéteit.

Nem híve a gyakori személycseréknek, sokáig kitart választottja mellett.

Politikai pályafutása során arra törekedett, hogy Oroszországot a Szovjetunió bukása után is fogadják el egyenlő partnernek. Rémálomként üldözte a gondolat, hogy Oroszország szétesése a Szovjetunió felbomlása után is folytatódhat. El sem tudja képzelni, hogy Csecsenföld és más tagköztársaságok hátat fordítsanak Oroszországnak. Az ország területi épségen megőrzéséért háborút is hajlandó viselni.

Amióta a NATO rakétákat telepít az orosz határ közelébe, Oroszország szinte kérkedik az erejével: újra fegyverkezik.

 

Politikai ellenfelek

Putyin szerint politikai ellenfelei (akik „sajtószabadságot meg egyebeket” követelnek) igen aktívan kihasználják, hogy akár tüntethetnek is, valamint megtehetik, hogy a nyilvánosság előtt kritikus hangot üssenek meg.

Harmadik ciklusára a politikai klíma is megváltozott: már nem Putyin szabja magának a játékszabályokat – az ellenfelei is felbátorodtak.
2018-ig meg akarja találni az utódját. Olyasvalakit keres – mondja – aki képviselni tudja Oroszország nemzeti érdekeit.

 

„Hogy mik a negatív tulajdonságai? Majd elmondom, ha nyugdíjas leszek!” – nevetgél Szergej Sztyepasin, az egykori kormányfő, majd így folytatja:

„Putyin sohasem bocsájtja meg, ha valaki elárulja, hazudik neki, vagy megsérti. Az ilyesmit egy életre megjegyzi.”

Tetszett a film? Oszd meg kérlek másokkal is: