Az örökbefogadásom napja

Az örökbefogadás története ott kezdődik, hogy kiderül: Borinak és Tamásnak nem lehet saját gyerekük. Egy fejlődési rendellenesség következtében a nő méhe nem fejlődött ki teljesen.

A pár kétségbe esett.
Mindennek utánanéztek, az összes lehetséges utat végigjárták, felkerestek minden orvost Magyarországon, aki ezzel foglalkozik.

 

 

„Mindenféleképpen akartunk gyereket, nem volt opció az, hogy nem lesz gyerekünk.”

Az örökbefogadásról nem tudtak semmit, csak amit az átlag emberek is hallanak róla. Mivel a béranyaság hazánkban nem legális, ezért más megoldás után kellett nézniük.

 

A gyermek örökbefogadás lehetőségei Magyarországon

A nyílt és a titkos örökbefogadáson kívül az állami örökbefogadásra van lehetőség.
A pár a Bölcső Alapítványtól kért segítséget a hosszú folyamathoz. Sok embernek sok irodában sokszor elmesélni, hogy miért így, miért úgy… Ezt a folyamatot mindenki kénytelen végigcsinálni, aki ezt az utat választja.

A párnak egy háromnapos tanfolyamon kellet részt venni, amitől féltek eleinte. Igazságtalannak tartották, hogy azoknak a szülőknek, akik természetes úton tudnak gyereket nemzeni, azoknak nem kell részt venniük semmiféle környezettanulmányon, tanfolyamon.

A tanfolyamon végül sok olyan dolgot kaptak, amit azóta hasznosítanak.

 

Mikor mondanád meg a gyerekednek, hogy örökbe fogadtad?

Egyáltalán megmondanád-e neki? – merült fel a kérdés.

Boriék úgy döntöttek, mindenképpen elmondják a gyermeknek. Úgy szeretnék, ha ezt mindkét gyermekük természetes dologként fogadná el.

 

„Mindenki szeretné ismerni a gyökereit, tudni, hogy honnan jött. Van, akinek ez természetes, van, akinek meg abszolút nem.”

 

Az alapítványnál történt első személyes találkozón azt mondták, 8 hónap és 2 év között van a várakozási idő.

Bálint 2008 január másodikán született meg, ezt hatodikán tudták meg a leendő szülők.

„Szerelem volt első látásra. Ahogy megláttuk, tudtuk, hogy Ő hozzánk tartozik.”

 

Rengeteg dolgot be kell szerezni. Az örökbefogadás nem olyan, mint a várandós anyukák esetében, akik tudják, mikor érkezik a baba. Bori és Tamás az első bababoltban bevásároltak mindent, amit lehetett.

 

A családtagok nem tesznek különbséget.

A szülők úgy érzik, akkor sem tudnák a kisfiút máshogy vagy jobban szeretni, ha Bori szülte volna.

 

Az örökbefogadás menete

Az életet adóval (ahogy ők nevezik) egyszer találkoztak, amikor megtette a lemondó nyilatkozatot, az új szülők pedig az örökbefogadó nyilatkozatot.

Bár voltak olyan szülők, akik elmennek megnézni a kisgyereket és ott mondanak nemet, Tamásék esetében azonban szerencsére nem történt semmi „dráma”.

 

Amikor elkezdték intézni a második örökbefogadást, az sokkal nehezebben ment, mint az első.

Flóra egy mentőautóban született, életet adója szerint nem is tudta, hogy terhes. Amikor azonban Bori szemébe nézett, meg is nyugodott.

 

A nevelőszülők – igaz, csak második névként – megtartották azokat a keresztneveket, melyeket a biológiai anyjuk adott a gyerekeknek.

Bori azt szokta nekik mondani: egy másik néni pocijában nőttek, de Anya szívében mindig is benne voltak.

„Úgy élünk, mint egy kerek család, nagyon boldogok vagyunk.”

Tetszett a film? Oszd meg kérlek másokkal is: