A Nasa X-aktái 1. rész: Felfedező repülések

A Nasa egy távoli kutató központjában, a kaliforniai Mohave sivatagban pilóták és mérnökök egy csapata arra készül, amiről az egyik pilóta azt mondta: „a legveszélyesebb dolog, amit valaha csináltam”.
A kísérlet, amire készülnek kiterjesztheti képességünket, hogy az űrbe repüljünk. Ha azonban valami félresikerül, az a repülőgép kétfős legénységének életébe kerülhet. Akik ezt vállalják, különleges emberek: ők a modern idők úttörői.
A NASA SR-71 típusú felderítő gépe
A rakétamotor, melyet egy egzotikus külsejű kémrepülő segítségével tesztelnek, az X-33 része. Ez egy kísérleti repülőgép, ami a tervezet szerint az űrsiklót váltaná. Az X-33 fogja demonstrálni az RLV (Reusable Launch Vehicle = teljeskörűen újrafelhasználható indítójármű) megépítéséhez szükséges technikát. Az új technológia csökkenteni fogja a hasznos teher űrbejuttatásának költségeit. (Egy űrsikló pályára állítása nagyságrendileg 1 milliárd dollár körüli összegbe került minden alkalommal.)
„Számomra ez egy lehetőség, hogy azt csináljam, amihez a legjobban értek: repülőgépet vezessek. És bizonyos értelemben kihívás is azt mondani: vezesd ezt a gépen olyan precízen, ahogy csak tudod, szerezz annyi adatot, amennyit csak tudsz, hogy a mérnökök meg legyenek elégedve és tedd mindezt egyetlen próba nélkül” – mondja Edward T. Schneider tesztpilóta.   „Amikor egy ilyen repülőgépet építesz, számolod a válásokat és a szívinfarktusokat, amiket okoz. Három évig dolgoztam a tervezésben, 24 órás elfoglaltság volt mindenkinek, aki részt vett benne ” – emlékszik vissza egy másik tesztpilóta, Scott Crossfild.

A Nasa mérnökei tovább folytatják utazásukat az ismeretlenbe

Az első igazi repüléskor derül ki, hogy valóban működik-e egy elképzelés. Ezért a tesztpilóták úgy tekintenek a munkájukra, mint akik a Wright-fivérek útját folytatják. Ismerik és vállalják ennek kockázatát.
Tetszett a film? Oszd meg kérlek másokkal is: