Álljon meg a menet! – díjnyertes dokumentumfilm a migráns válságról

A migráns válságot feldolgozó dokumentumfilm első képkockáin illegális bevándorlók egymást taposva, félrelökve próbálnak feljutni a Bécsen át Münchenbe tartó vonatra a győri vasútállomáson 2015 nyarán.

A migránsok ügye pillanatok alatt lett hazánk és Európa problémája.

 

Migráns helyzet a határokon

A déli és a nyugati határok mentén élő magyarok közvetlenül érzékelték a helyzet súlyosságát. Csak 2015-ben 391 ezer migráns haladt át Magyarországon, túlnyomó részük iratok nélkül. Míg az EU egyes vezetői támogatják a tömegek ellenőrizetlen betelepítését, a tagországok lakói azonban a muszlim népvándorlókban a trójai falovat látják, akik veszélyeztetik az évezredes keresztény értékek fennmaradását.

 

2013-ig főként Koszovóból érkeztek menekültek Magyarországra, a kilátástalan gazdasági helyzet miatt. Ezek az emberek menedékkérelmük elbírálásáig úgynevezett nyílt befogadóállomásokon kapnak szállást, ellátást és költőpénzt. Az Európai Uniós jogszabályok alapján ezekből az intézményekből szabadon kijárhatnak a menedékkérők.

A 2013-as hírek szerint Vámosszabadiban épülne egy újabb befogadó állomás, ami ellen a helyiek azonnal tiltakozni kezdtek. A tábor ellen demonstrációt, forgalomlassítást szerveztek, aláírásgyűjtésbe kezdtek.

„Nagyon nagy feszültség lehet ebből, hogy olyan embereket telepítenek egy nagyváros környékére, akiknek más a kultúrájuk, más a világnézetük, sőt: sokan azt se tudják, kicsodák ők pontosan.”
A vámoszszabadi befogadó állomás megnyitását követő egy év alatt az ott elszállásolt menedékkérők száma egyszer sem érte el a 216 fős határt.

A rendőrség tájékoztatása szerint a tábor lakói nem követtek el bűncselekményt a faluban, ezért a vámosszabadiak végül csendben beletörődtek a kialakult helyzetbe. A település vezetése azonban belebukott a kudarcba.

 

Az illegális bevándorlók száma 2014 év végére nagyot nőtt

A migránsok száma alig két hónap alatt meghaladta a 40 ezret, majd 2015 elején újabb robbanásszerű növekedésnek indult.

Az ország közvéleménye 2015 februárjában szembesült először a Magyarországot érintő népvándorlásszerű migráns özönnel.

 

A bevándorlók önkényesen elindultak az autópályán Ausztria irányába. A rendőri intézkedéseknek ellenálltak, egyre kevésbé voltak együttműködők.

Buszok százaival érkeztek Hegyeshalomba, ahonnan átsétáltak Ausztriába, egy közeli kamionparkolóban kialakított ideiglenes gyűjtőpontra. Innen az osztrák hatóságok további buszokkal az ország különböző gyűjtőpontjaira szállították őket.

Ez a fajta határnyitás azonban csak azokra a migránsokra vonatkozott, akik megbénították a pályaudvarok forgalmát és életveszélyes módon akadályozták a vasúti- és közúti közlekedést.

A feltartóztathatatlanul kígyózó tömeget látva az illetékesek végül úgy döntöttek: buszokkal és vonatokkal őket is elszállítják Hegyeshalomba.

 

A film 2017-ben a IV. Savaria Filmszemlén dokumentumfilm kategóriában 140 pályamű közül I. helyezést ért el.

Tetszett a film? Oszd meg kérlek másokkal is: