A mentőhelikopter

Ez nem egy igazi dokumentumfilm.
A mentőhelikopter nem nyilvános technikai bemutatóján felvett videó a Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat (KMSZ) oktatási anyagához készült. Mivel nincs igazán másik magyar nyelvű film, ami hasonlóan mutatja be az Eurocopter EC135 T2 típust, ezért a repülést kedvelők számára feltöltöttem ide is.
Remélem a helikopterek és a magyar légi mentés iránt érdeklődőknek is hasznos perceket nyújt a technikai ismertető.

 

 

Koltai Zsolt, a gép beosztott pilótája ismertette a helikopter technikai adatait a Pécs-Pogány repülőtéren, ami a HA-ECB lajstromszámú gép bázisa.

Ez egy könnyű kategóriájú, 2835 kg maximális felszálló súllyal rendelkező kéthajtóműves helikopter. A rotor hajtásáért a két darab Pratt & Whitney Canada PW206B2 típusú gázturbina felel. A kerozinnal üzemelő hajtóművek teljesítménye egyenként 750 LE.

Nagyobb teljesítmény leadásakor 900 °C feletti hőmérséklet is uralkodhat az égőtérben.

Egy hajtómű meghibásodása esetén a gép biztonságosan tovább tud repülni a másik hajtóművével.

A pécsi mentőhelikopter

A fő kerozintartály a gép hasában van elhelyezve, míg kétoldalt puha falú kifogyasztó tartályok találhatók a helikopteren. Ezekben összesen legfeljebb 700,5 liter üzemanyagot képes magával vinni, a mentőhelikopterek ügyeleti szolgálatban azonban csak 360 kg üzemanyaggal szállnak fel.

 

A mentőhelikopter személyzetét egy pilóta, egy mentőorvos és egy ápoló alkotja.
Elöl a pilóta a jobb oldalon ül, mellette foglal helyet az ápoló, míg az orvos nekik háttal, a beteg mellett tartózkodik. További egy fő kísérő fér el a betegtérben.

Egy ilyen gép repüléséhez legalább 2000 repült órát kell teljesíteni helikopteren, továbbá 100 óra mentőrepülési tapasztalat is szükséges.


Az EC135 T2 mentőhelikopter indítása másfél percet vesz igénybe.
Ez látszik is a videó végén, mert a felvételt követően a helikopter éles riasztást kapott.

Elődje, a Mi-2-es típus felszállásához üzemmelegen is legalább 5 perc szükséges, hideg gépnél ez még több idő volt.

A helikopter hátul levő súlypontja miatt puha talajra vagy hóba leszállva a farkára ülhetne, ezért a stabilitás érdekében a leszállótalpak végén a felületet megnövelték. A gép akár egy 14 fokos lejtőre is le tud szállni.
Extraként drótvágó berendezések is fel lettek szerelve a gép tetejére és orrára.

 

Műszaki adatok

[table id=1 /]

Mentőhelikopter tűzoltó berendezései

Mivel az anyag a tűzoltók számára készült, így megkerülhetetlenül szóba kerültek az Eurocopter tűzveszélyes elemei és tűzoltó berendezése.

 

Az üzemanyagon kívül a két hidraulikarendszerben található még éghető folyadék a gépen. A törzskeret alumínium ötvözetből készült, a sárkány borítása azonban műgyantás elemekből van, és a gépen rengeteg a műanyag alkatrész.

A helikopter manuálisan aktiválható fedélzeti tűzoltó berendezéssel van ellátva. A hajtóműben elhelyezett piropatronok megszakítják az üzemanyag utánpótlást a kifogyasztó tartályokból, majd 50%-os fordulatra lassulva az automatika rálövi a halon oltóanyagot a leálló hajtóműre.
Ennél nagyobb fordulatszámon nem lenne értelme megkezdeni a tűzoltást.

Ha az automata nem tudja eloltani a tüzet, akkor a pilóta tovább kapja a tűzjelzést. Ez a legkritikusabb helyzet, ekkor azonnal le kell szállni.
Fedélzeti tüzek eloltásához két darab kézi tűzoltó készülék van elhelyezve a legénységi térben.

 

További veszélyforrás lehet a két darab stabilan telepített, valamint a táskákban levő további két kisebb mobil oxigén palack.

A helikopter 28V-os hálózattal működik, amelyhez NiCd (nikkel-kadmium) akkumulátor biztosítja az áramot. Veszély esetén a főkapcsolóval lehet áramtalanítani a gépet, a hajtóművek azonban a generátoron és az akkumulátorokon kívül a saját kis generátorukról is kapnak táplálást.

 

A légi mentők fenntartására és fejlesztésére adományt gyűjtenek a legimentok.hu weboldalon.

Tetszett a film? Oszd meg kérlek másokkal is: