Magyari Béla, az első magyar űrhajós filmje

Ahogy elkezdtem nézni ezt a kisfilmet, az a kellemetlen érzésem támadt, hogy hirtelen magam sem tudom eldönteni, hogy jól emlékszem-e: most akkor Magyari Béla volt az első magyar űrhajós? Hát nem is a Farkas Berci? Nézzük, hogy is van ez:

 

Igazából nincs benne semmi konteó, valóban Farkas Bertalan volt hazánk és szocialista népünk első űrhajósa az Interkozmosz program keretében. Az együttműködés lényege az volt, hogy a szocialista országok közösen vesznek részt a világűr békés célú kutatásában. Összesen 25  műholdat indítottak útjára a 14 Szojuz küldetés alkalmával. Ez alatt lehetőség nyílt arra, hogy a szovjet űrhajósokon kívül bolgár, német, román, cseh, lengyel, szír és magyar „kozmonauták” is részt vegyenek a programban.

Az Interkozmosz nélkül ezek az országok képviselői jó eséllyel sose jutottak volna ki a világűrbe.

(Az ugye megvan, hogy az űrrepülést végrehajtó személyt az amerikai terminológiában asztronautának hívják, az oroszban pedig kozmonautának nevezik. A tajkonautáról már nem ugrik be mindenkinek, hogy ez a kínai űrhajósok elnevezése.)

 

Farkas Bertalan repülhet, Magyari Béla tartalék maradt

Hogy ez pontosan hogy dőlt el, arra több verzió is van. Az akkori magyar kormány igyekezett úgy viselkedni, mintha nem minden fontos kérdés a Szovjetunióban dőlt volna el, mintha lett volna valós befolyásuk a kérdésre. A legvalószínűbb az, hogy a szovjetek abba tényleg nem szóltak bele, melyik magyar fog repülni. Azt azonban tudatták, hogy a szovjet parancsnok – magyar kutató párosok közül Valerij Kubaszov az, akit repülésre szánnak, míg Vlagyimir Dzsanibekov a tartalék lesz.

Mivel Farkast Kubaszov mellé, Magyarit pedig Dzsanibekov mellé osztották be, így sejthető volt, hogy melyik magyar ülhet majd a Szojuz-36 kabinjába.

 

Elkészítették azonban a fenti propaganda filmet arra az esetre, ha Farkas Bertalannal és parancsnokával Valerij Kubaszov elvtársakkal történne valami. Akik emlékeznek még a szovjet típusú igazmondásra, egyetértenek abban, hogy egy baleset esetében szinte senki sem ismerhette volna meg Farkas Bertalan nevét.

 

Magyari Béla

A kiválasztás során mindvégig példamutatóan viselkedtek a magyarok. A hatalmas tét ellenére nem versengtek egymással, hanem igyekeztek együttműködni. Magyari és Farkas végig baráti viszonyt tudtak fenntartani.

Más párosoknál  ez nem mindig sikerült: voltak, akik egymás feljelentgetésével, vagy éppen lejáratásával próbáltak előnyre szert tenni.

„Béla igazi kemény láncdohányos volt. Azt azonban még a bizalmába engedett rajongóknak is megtiltotta, hogy cigarettázva fotózzák” – emlékszik vissza barátja, Schuminszky Nándor.

A szovjet rendszerben vetésforgó-szerűen osztották be az űrhajósokat: aki tartalék volt, az a következő körben repülhetett. Az Interkozmosz programban azonban nem volt második dobás, Magyari örökre olyan űrhajós maradt, aki nem repült.

A „dublőr” (ő így mondta) szerepet büszkén viselte, ám nyugdíjazása komolyan rosszul érintette. Úgy érezte nincs már szükség rá, feleslegessé vált.

 

Magyari Béla ezredes 2018. április 23-án, 68 éves korában hunyt el. Búcsúztatóján tisztelgésképp vadászrepülőgép húzott át Budapest felett.

Tetszett a film? Oszd meg kérlek másokkal is: