Magyar Autóklub

A dokumentumfilm a Magyar Autóklub szolgáltatóközpontját, a call center részlegét, illetve egy sárga angyal munkáját mutatja be.

A Magyar Autóklub szervezett segélyszolgálata 1965-ben kezdett működni. Ezt megelőzően a klubtagok saját autóikkal indultak segíteni a műszaki hiba miatt veszteglő autós társaknak.

Magyarország egyébként a világon az első olyan országok között volt, ahol autóklub alakult (az alapítás éve: 1900).

 

Az igény annyira felfejlődött, hogy a vezetőség létrehozta a Segélyszolgálatot, elsőként néhány Steyr-Puch típusú sárga autóval. Ez a flotta az osztrák ÖMTC nagylelkű adománya volt.
Az első sárga angyalok kéthengeres, léghűtéses, 500 cm³-es 16 LE teljesítményű kisautók voltak.

 

Új autó először a ’70-es években került beszerzésre, ezek voltak a jellegzetes kombi Trabant 601-esek. Ezeket a klub már a saját igényei szerint szerelhette fel, a segélyszolgálati szerelők pedig főállásban voltak beosztva az autókra.

 

Autómentés

Később az országúti segélyszolgálat városival egészült ki.
Ha helyben nem sikerült megjavítani a hibás gépkocsit, akkor kombi Opel Astra-kal bevontatták a megfelelő szervizbe, műszaki állomásra.

 

Az ’90-es években az M7-es autópályán hétvégente kialakuló hatalmas dugók elkerülésére egy kifejezetten erre a célra kialakított segélymotor is szolgálatba állt.
Mivel hétvégente nagyobb volt a forgalom, több külsős szerelő szombaton és vasárnap másodállásban beállt a Sárga Angyalokhoz.
A Magyar Autóklub call centere

Országosan ide futnak be a segélyhívások, innen intézik a segélyszolgálat küldését, szállítást, bérautót vagy akár szállást is.

Egy esemény megszervezése mindig azonos „menetrend” szerint történik: a call center elsősorban segélyszolgálatot szervez, ám ha ez nem végződik sikerrel, akkor intézkednek a meghibásodott autó elszállításáról.

 

Napi szinten 3-400 hívás fut be, de nyáron egy forgalmasabb napon, vagy karácsonykor ennek akár a duplája is előfordul.

 

A Sárga Angyal egy napja

A call center sikerrel szűri a viccesnek szánt hívásokat, néha pedig olyannal keresik őket, amikor nincs szükség beavatkozásra. Ilyen, amikor a klubtag azt gondolja, baja van az autónak, ám kiderül, hogy a jármű alá kicsepegett folyadék a légkondiból származik.

A dokumentumfilmben egy Ford Mondeo ajtaját kell feltörnie kinyitnia a Sárga Angyal szakemberének úgy, hogy a kulcs az autóba lett bezárva.

 

Ezt követően elindítanak egy lemerült akkumulátoros autót, majd segítséget nyújtanak egy kilyukadt téli gumi cseréjében is.