Kozmix: Nektek írtam a dalt

Beszélgetés HoZsó-val és Lalá-val: 47 perces dokumentumfilm a Kozmix együttes eddigi 20 évről a régi klipek archív felvételeivel:

 

Lányi Lala és Horváth Zsolt (HoZsó) 1992 nyarán találkozott egy popzenei táborban Zánkán, akkor még két rivális zenekar tagjaiként. Lala billentyűst, HoZsóék pedig éppen énekest kerestek, így megkezdődött a közös munka az Ötlet nevű zenekar keretein belül. 

Ennek tagja volt akkor még Vitamin is, a későbbi Happy Gang tagja.

 

Egy budapesti szórakozóhelyen az akkori DJ éjfélkor felrakta egy számunkra még nagyon új zenei stílust. Akkor jött be ez a happy-rave-hard core stílus. […]

Olyan szinten magunkkal ragadt az érzés, hogy a hangerő és a stroboszkópfények hatása alatt aznap este hazamentünk és el is készítettünk két demót. Ez volt a Hangerőt című dal. Konkrétan emlékszem, hogy olyan vehemenciával tolta fel az éneket a Lala, hogy bevérzett a torka – idézi fel HoZsó.

 

Az első lemezszerződés

Akkoriban a BMG volt a legnagyobb lemezkiadó, az ő menedzserükkel találkoztak a fiúk egy Depeche Mode klubban tartott Populär koncerten. A kiadó új „zenei ízt” keresett és úgy gondolták, a Kozmix lesz az. A második dal meghallgatásakor leállították a lejátszót és azonnal lemezszerződést ajánlottak Laláéknak.

 

Kozmix koncert, fellépés, nagylemez

’95-től a 2000-es évek elejéig egy nagyon megterhelő, intenzív időszak volt, szinte három havonta jöttek ki az új dalok, kislemezek.

Az óriási hajtás közepette a magánéletből érkező hatások voltak azok, amelyektől a fiúk kicsit meg tudtak zuhanni. Lalának ebből több jutott és emiatt nem mindig a megfelelő hangulatban haladt a munka. Ilyen időszak volt az Angyal című album készítése is.

 

2005-től, a Holnapután című nagylemez kiadásától viszont a Kozmix ismét szárnyaló magaslatokba tört.

Az azt követő 3 évben azonban ismét nem folyt komolyabb zenei munka. Megszületett Lala kisfia, ezért háttérbe szorította a zenei munkásságát. A heti 7-8 buli helyett csak hetente vállaltak fellépést, bulvár műsorban azonban nem akartak szerepelni, így lassan „kiestek a vérkeringésből”.

 

Visszatérés

Nagyon hosszú munka eredményeként a 2010-es évektől újra komplett koncertanyaggal kezdték járni az ország klubjait. Tudatosan felépítve magukat visszahozták a zenekart a köztudatba.