Jim Carrey: I Needed Color

Jim Carrey 2014-ben lepte meg a világot azzal, hogy a színészkedésen kívül mekkora tehetsége van a festészethez is.

A művész azért kezdett el festeni, mert súlyos depresszióba került. Egy hatperces kis dokumentumfilm készült az akkor 52 éves kanadai színészről.

 

 

Carrey-t eddig komikus szerepeiről ismerhettük. Ezek közül csak néhányat megemlítve azok számára, akik eddig egy űrállomáson éltek tv nélkül: nagyot alakított az Ace Ventura címszerepében, a Maszkban, a Dumb és Dumberben, valamint a Truman Showban nyújtott alakításáért Arany Glóbusz díjat kapott.
Itthon nagy sikerű volt a A Minden6ó, a Grincs, a Hantaboy, A kábelbarát és persze a Mindörökké Batman, melyben Edward Nygma szerepét formálta.

De ez a dokumentumfilm egy teljesen másik emberről szól.

 

„Gyerekkoromban az időm felében a nappalinkban produkáltam magam másoknak.

Az időm másik felét azonban a szobámban töltöttem, verseket írtam és vázlatokat készítettem. Nekem az nem volt büntetés, ha azt mondták: menj a szobádba – mert nekem az maga volt a mennyország. ” – meséli.

 

Jim Carrey kétségbeesésében kezdett el újra festeni

A színész három évet élt együtt Cathriona White sminkmesterrel, szakításuk után nem sokkal azonban a nő öngyilkos lett. A sztár ekkor depresszióba zuhant: volt, hogy napokig nem evett és nem beszélt senkivel. Egy nyomasztó, zord New York-i télen Carrey azt érezte: színekre van szüksége. Elkezdett megszállottan alkotni, éjt nappallá téve festett és szobrokat készített.

Műtermében ekkoriban mozdulni sem lehetett a festékektől és vásznaktól, még enni is ezekről evett – meséli.

 

A filmben a művész a festményeihez fűződő viszonyáról is beszél: saját belső világát miként fejezi ki színekkel és sötétséggel. Elmondja, hogy igényli a közönség szeretetét, azonban szüksége van szabadságra is, amikor azt tehet, amit akar. A festészet éppen ezt a függetlenséget nyújtja neki: nem mondja meg senki, mit kell csinálnia és ez segít túllendülni a problémákon.

„Azt hiszed, tudod, mit akarsz, sokszor tervekkel indulsz neki az egésznek. De úgy egy évvel később rájössz, hogy a festményed mondja el azt, amit magaddal akartál tudatni egy évvel korábban.”

A film rendezője és producere: David Bushell

Tetszett a film? Oszd meg kérlek másokkal is: