Influenszer vagyok

A legtöbben még nem is értik pontosan, ki az az influenszer vagy véleményvezér – derül ki a Rockstar Studios online dokumentumfilm sorozatának ötödik epizódjából
(Az előző rész egy Lolita nevű prostituáltról szól, ide kattintva tudod megnézni).

Egy közösség informális vezetője, aki képes befolyásolni az emberek véleményét, már influenszer lehet, vagy ehhez hozzá tartozik, hogy ezek a youtuberek feltétlenül reklámoznak valamit több százezer követőjüknek?

A most felnövő tizenéves internet-generáció számára istenek, a tévé előtt szocializálódott idősebb generáció azt sem tudja, hogy léteznek. Ellentmondásos személyiségek, sokan gyűlölik, mégis több százezren nézik videóikat vagy követik őket az instagramon.

„Ezek mögött a videók mögött rengeteg adatunk van arra vonatkozóan, hogy mennyien, meddig, honnan, milyen eszközről, milyen korcsoportból nézték meg ezeket a tartalmakat.

Ha Viszkok Fruzsi kinyitja a szekrényét és megmutatja a nézőinek azt, hogy milyen ruhák vannak ebben a szekrényben, akkor azok a nézők 10 percen keresztül nagyon-nagyon érdeklődve végig fogják ezt nézni. Pedig nem felel meg ezeknek a korábbi tartalomszerkesztési elveknek, ez az egész nagyon radikálisan átalakult a hagyományos videós tartalom-előállító szemlélethez képest.

Olyan tartalmak tudnak szupersikeresek lenni YouTube-on, amikben eszerint a logika szerint nincs is semmi.” –

mondja Szabó Gergő, a Special Effects Media alapítója, akinek két youtubere is átlépte az 1 milliós követőbázist.

A filmben Viszkok Fruzsi mesél a 2013-ban még az egyetem mellett indított YouTube csatornájáról, amit ma már közel 400 ezren követnek. Fruzsi a hosszabb távú együttműködés híve és csak olyan szponzorációs együttműködést vállal el, amiben hiteles tud lenni, ami passzol hozzá.

Egy ceruzákkal foglalkozó céggel történő együttműködés például azt eredményezte, hogy a vállalkozás már pár hónappal később elérte az egész évre tervezett bevételi célját.

Viszkok Fruzsi közel 400 ezer követővel rendelkező influenszer

Hogyan lesz valaki híres influenszer?

Kitartással – állítja egybehangzóan Fruzsi és az Instagramon közel 300 ezres követőtáborral büszkélkedő Csecse Attila.

Kezdetben még a húga, illetve szülei fotózták a későbbi internet-celebet, de a családtagok ma is rendszeres szereplői a videóknak. A YouTube csatorna 2014-ben indult az egyetemi évek alatt olvasott könyvekről, később átállt a szórakoztatóbb tartalmakra.

Csecse Attila
Tetszett a film? Oszd meg kérlek másokkal is: