Hogyan készül az energiaital?

Ásványvíz, cukor és koffein. Ezekből készül, de vajon miért van tutti-frutti illata minden energiaitalnak?

A Hell energiaital gyártása

2010 óta Szikszón működik a Hell ultramodern üzeme, ahol napi több mint 1 millió doboz energiaitalt gyártanak.

Az üzem területén működő öt kút mindegyike ásványvíz minőségű vizet termel ki 100-300 méter mélyről. A gyártás egy 2000 m²-es csarnokban zajlik.

 

Az üres alumínium dobozok hatalmas tornyokba pakolva várják, hogy a gépek feltöltsék őket energiaitallal. A dobozok úgy érkeznek a gyárba, hogy már készen van rajtuk a külső festés és a belső lakkozás. A különálló doboztetőket egy gép a már töltött dobozra hengereli rá. A 2,5 dl-es dobozokat a töltési folyamat során emberi kéz nem érinti.

 

A szigorú élelmiszeripari szabályok miatt minden egyes dobozt egy lézeres berendezés ellenőriz, majd egy másik egység alaposan átmossa őket. Ez után következhet a töltés, majd a pasztőrözés.

Ez utóbbi művelet, valamint a dobozok tökéletes zárása együtt biztosítja, hogy a termék tartósítószer hozzáadása nélkül hosszú ideig eltartható.

A gyártás során az ital nem találkozik levegővel, az előállítás saválló, rozsdamentes acél csövek és tartályok zárt rendszerében történik.

 

Az energiaital élénkítő hatása

Az energiaitalokat eredetileg az éjszakai műszakban dolgozók aktivitásának fokozására fejlesztették ki a ’60-as években. Élénkítő hatását nem egy adott komponens (például a koffein vagy a taurin) révén, hanem az összetevők általános hatásának köszönhetően fejti ki.

A koffein szűkíti a perifériás ereket, viszont növeli a központi idegrendszer és az agy vérellátását. Ezáltal javul a reakcióidő és a koncentráló képesség, ugyanakkor lassabban jön a kifáradás.

 

Koffeintartalom

Hogy sok vagy kevés az energiaitalokban levő 80 mg koffein, azt úgy a legkönnyebb eldönteni, ha összevetjük néhány másik termék koffeintartalmával:

  • egy tábla csokoládé: 50-60 mg
  • fél liter kóla: 50-60 mg
  • presszókávé: 80-100 mg

 

A mai energiaitalok alapja egy szirup. Először ezt készítik el, majd ehhez adnak vizet és szén-dioxidot. A termék energiatartalmát a hozzáadott cukor adja.

Minden felhasznált alkotóelem fel van tüntetve a dobozokon, az arányok (és beszerzési forrásuk) azonban titkos.Tetszett a film? Oszd meg kérlek másokkal is: