Hogyan készül a cider?

Megmutatjuk, hogyan készül az egyik legkedveltebb angol ital, a cider, azaz az almabor.

A Wales-i határ közelében található tipikus angol kisváros, Westbury tekinthető a cider gyártás központjának.

Hertfordshire megye klimatikus tényezőinek kedvező kombinációja teszi kiválóan alkalmassá a környéket a cider alma termesztésére. Úgymint

  • az egyenletes eloszlású, bőséges csapadékmennyiség,
  • a napsütéses órák magas száma,
  • a viszonylag ritka fagy,
  • valamint a vizet elvezető talajadottságok.

Az alma szempontjából az a jó, ha a csapadék és a napsütés egyensúlyban van. A fermentációnál fontos, hogy kellően magas legyen a gyümölcs cukortartalma.

 

Pontosan mi az a cider?

Ez tulajdonképpen egy erjesztett almalé, amelynek hatalmas történelme van az Egyesült Királyság nyugati részén. Az ital alkoholtartalma jellemzően 4% és ma már elterjedtek az ízesített (például epres vagy cseresznyés) ciderek is.

Csak az nevezhető cidernek, ami legalább 31% gyümölcstartalommal bír.

A gyümölcsbort szívesen isszák nők és férfiak egyaránt. Akár bulihoz, akár egy sima beszélgetéshez kiváló.

 

Cider készítése

A ciderhez elsősorban jó alma kell – no meg persze jó szakemberek.

Ízesített cider gyártásához az étkezési alma – így a magyarországi alma is – kiváló. A tradicionális angol almabor azonban Bittersweet almából készül. Evésre ezek nem igazán alkalmasak, mivel kemények és szálasak.

 

Egy gép lerázza a fáról, majd összegyűjti az almákat. (Mivel ezek feldolgozásra kerülnek, nem számít, hogy megsérülnek.)

A leszüretelt almából koncentrátumot készítenek: a gyümölcsöt először megmossák, majd felaprítják és pépesítik. Ezután présgéppel kinyerik az almalevet, majd sűrítéssel lecsökkentik annak víztartalmát.

 

„Én lassan 40 éve foglalkozom cider készítéssel és ezalatt sok minden változott. Itt a környéken is van még pár kis helyi üzem, ahol a hagyományos tölgyfahordós körülményeket találjuk.
Mindazonáltal az évek során a cider készítés átalakult. Úgy mondanám, hogy a művészet felől a tudomány felé tolódott.
Egy kis üzem kis mennyiségeinél jobban belefér a kísérletezés, a változó minőség. Itt nálunk ekkora mennyiségnél nem szabad a véletlenre hagyatkozni. Minden előre kiszámított és ellenőrzött, mindig ugyanazt a minőséget kell produkálni.” – mondja Raf Calvillo, a Bevisol termelési műszaki vezetője.

 

A fermentáció során az almakoncentrátumot és a fruktózt százezer literes tartályokban keverik össze, majd megfelelő hőmérsékleten élesztőt adagolnak bele. Az élesztő szerepe nagyon fontos, hogy tökéletesen végbemenjen a cukor alkohollá és szén-dioxiddá alakulása.

Az élesztő 23-25 °C-on fejti ki legjobban a hatását.
A hatékonyság növelése érdekében oxigént is hozzáadnak.

 

A hét napos folyamat alatt az élesztő szép lassan leülepszik, majd a negyedik napon ki is vonják a tartály alján. Egy későbbi szűrés során a maradékot is kiszűrik.

A fermentáció alatt időnként megmozgatják, felkavarják és szellőztetik a folyadékot.

A gyártás további folyamata során hígítással csökkentik az ekkor létrejövő 16%-os alkoholtartalmat. A pihentetést követően jön a bekeverés, avagy gyümölcscukorral és gyümölcskoncentrátummal történő ízesítés.

Ezután szén-dioxiddal dúsítják, majd következik a palackba töltés.