Különleges mesterség: Hídmester

Fazekas Imre 1976 óta hídmester a Margit hídon. Édesapja is itt dolgozott, 1950-től, így nem is volt kérdés, hogy más mesterséget válasszon-e. Imre bátyja és unokaöccse is ezt a hivatást választotta, mert mint mondja: a város központjában van és nem mindennapi innen a kilátás.
A budapesti hídmester munkáját mutatja be a rövid dokumentumfilm.

 

„Nem gondolkoztam sokat azon, hogy mi a legszebb munka benne.”

Az új hídmester édesapja szolgálati lakását kapta meg, azóta is ebben él.  Közlekedésgépész technikusi végzettséget szerzett, 1970-től már a karbantartó csoport tagjaként dolgozott a hídon.

 

A hídmester munkája

Ez fizikai munka, így elsősorban férfiakat alkalmaznak hídmesterként.

A hétköznapi munka abból áll, hogy naponta kétszer ellenőrizni kell a híd szerkezetét. Végig kell menni a híd járdáján, át kell nézni a korlátait, lépcsőit, ajtóit. Be kell járni az aluljárót és az útpályát, illetve mindent, ami a hídhoz tartozik.

Ha talál valamilyen hibát, ami balesetveszélyes, azt azonnal jelentenie kell.

Minden kisebb kopást is feljegyez és lefényképez, hogy amikor eljön a karbantartás ideje, ellenőrizni tudja, hogy kijavították-e.


„Annyira hozzászoktam ehhez a hibakereséshez, hogy ha átmegyek más hidakon, akkor is ezeket nézem.”

 

Két felújítást élt meg: a Margit híd ’76-78-as átalakítása is érintette az útpályát és a villamos pályát, 2009 és 2011 között pedig a vasbeton szerkezetet is kicserélték acélra, elnyerve az Európai Acélszerkezeti Szövetség nívódíját. Így a híd jóval erősebb lett és könnyebb ellenőrizni is.

A felújítás előtt a hídmester is csak egy helyen tudott ki- és bemenni a híd belsejébe, most már visszafordulás nélkül végig tud sétálni Pestről Budára.

 

„Az biztos, hogy kevés híd van, ami ilyen szép.”

 

Imre édesapjának hobbija a makettezés volt: hidakat és az országház makettjét is elkészítette, valamint hajómodelleket épített. A mai hídmester szabadidejében inkább egy kis telken és a saját építésű faházán dolgozgat. Ezen kívül szeret fotózni, míg kollégája a piacra jár ki szívesen.

 

Rendezte: Kemény Eszter
Fényképezte: Chilton Flóra
Vágta: Tokár Dániel
Főcím: Ászity Boglárka

Tetszett a film? Oszd meg kérlek másokkal is: