Embertelen körülmények a Föld legbarátságtalanabb helyén

A Déli sark hőmérséklete olykor -70 °C alá zuhan. A hó, ami itt hullik le, soha sem olvad el. Ez a Föld legbarátságtalanabb helye, mégis itt kísérlik meg véghez vinni minden idők legmerészebb építészeti vállalkozását.

Egy különleges építőbrigád az Antarktisz közepén kísérli meg a látszólag lehetetlent: a fagyos pusztába felépíteni egy XXI. századi kutatóközpontot. Ez óriási feladat, ám ha sikerrel járnak, akkor a Déli sarki állomás lesz a Föld egyik legfejlettebb tudományos központja.

 

A sarkvidéki nyár csak az év 110 napján át tart, eddig tudnak dolgozni. A hónapokon át tartó sötét antarktiszi tél idejére minden külső munkálatot le kell állítani.

„A szezonban és azon kívül is együtt dolgozunk. Egyeztetjük a terveket, hogy az a rengeteg acél és építőelem időben megérkezzen.” – mondja Jerry Marty projekt manager.

A 11 millió kilogramm építőanyagot légi úton kell a helyszínre szállítani, a repülőgépek azonban -50 °C-nál képtelenek fel- és leszállni. Az utolsó repülőjárat távozása után az ottmaradók teljesen magukra vannak utalva, mintha egy másik bolygón hagynák őket.

A csontig hatoló hidegben a gépek lefagynak és a buldózer vagy a daru elakadása komoly fennakadást okoz. A nehézgépkezelők ilyenkor öt lakóház teljesítményének megfelelő hősugárzóval melegítik fel a berendezéseket. A rendkívüli hidegben ez csak ahhoz elég, hogy fagypont fölé emeljék a motor hőmérsékletét.

A munkások nem számíthatnak külső segítségre, hiszen az építkezést mintegy 14 millió km²-en át csak hó és jég veszi körül, a legközelebbi város 1600 Km-re van.

 

Egyáltalán miért építkeznek a Déli sark kegyetlen hidegében?

Az Antarktisz különleges környezete csak itt hozzáférhető egyedi lehetőségeket kínál.

A csillagászok számára a tiszta levegő és a Föld forgástengelye teszi ideálissá ahhoz, hogy az eget fürkésszék. A fizikusoknak az állandó jégtakaró kínál lehetőséget a titokzatos szubatomi részecskék vizsgálatához. Ezek a világegyetem legelső néhány pillanatairól lebbenthetik fel a fátylat. A világ keletkezésének nyomait egy hatalmas rádió teleszkóppal keresik.

 

Kutatóállomás a Déli sark fagyos pusztáján
Kutatóállomás a Déli sark fagyos pusztáján

Az állomás mintegy 150 ember elhelyezésére és ellátására alkalmas

A tudományos épületegyüttest ellátták

  • saját erőművel,
  • üzemanyag raktárral,
  • víztisztító teleppel
  • és a legmodernebb éghajlatkutató központtal.

A legfejlettebb tudományos kutatásokat kiszolgáló berendezések és laboratóriumok több mint 3 km²-en helyezkednek el.

A tervezés és az építkezés több mint egy évtizede folyik, az NSF (Nemzeti Tudományos Alap) szakemberei ellenőrzik, hogy az állomás megfelel-e az amerikai építészeti és biztonsági előírásoknak.

 

Egy különleges módszer

A Déli sarkon a hó szinte mindent elnyel, ami az útjába kerül. Átlagosan 28 cm hullik évente – csakhogy nem olvad el.

Folyamatosan gyűlik, a szél pedig állandóan maga előtt hajtja. Az apró kristályok okozták minden itteni épület vesztét.

Az állomást azonban szinte a „levegőbe” építették, így a hó elhaladhat alatta, nem tornyosul fel. Hogy pontosan mi ez a megoldás, az kiderül a dokumentumfilmből.

 

Tetszett a film? Oszd meg kérlek másokkal is: