Tengeri erőd – az úszó város

Ez az anyahajó 300 méter hosszú, 24 emelet magas, 13 millió liter repülőgép-üzemanyagot hordoz a gyomrában, 61 vadászrepülőt a fedélzetén, és 5800 ember úszó otthonául szolgál.
A film bemutatja a hatalmas monstrum, a USS Carl Vinson repülőgép-hordozó csúcstechnológiáját és lakóinak izgalmas életét.

Repülés

Egy hordozóra leszállni nem kevésbé veszélyes, mint magasfeszültséggel dolgozni.

A repülőfedélzeten – és az alatt – dolgozó emberek szakértelmén élet és halál múlik. A normál leszállással ellentétben az anyahajó pilótái nem veszik vissza a teljesítményt, amikor leszállnak, inkább teljes gázt adnak.

A leszállás az LSO (Landing Signal Officer), azaz a leszállásjelző tiszteken áll vagy bukik. A hajó farán lévő állásukból rádiókapcsolatot tartanak a pilótákkal. Minden pilóta minden leszállását értékelik.

„Az a feladatunk, hogy megállítsunk egy 241 Km/h-val mozgó gépet, ami 26.800 kg tömegű. Méghozzá egy 1,2 x 1,2 méter méretű, 48 Km/h-val mozgó acél lappal.”

Minden egyes leszálló gép teljes tömege a négy fékezőkábel motorjára nehezedik a fedélzet alatt.

 

CVW-14 USS Carl Vinson anyahajó repülőgépei a Perzsa öbölben (Fotó: WikiPédia)
CVN-70 USS Carl Vinson anyahajó repülőgépei a Perzsa öbölben (Fotó: WikiPédia)

 

Miután a fedélzetre kerültek a gépek, a Carl Vinson és legénysége képviselik a világtörténelem legerősebb mozgó csapásmérő erejét.

 

Az anyahajó méretei

A NAVY (az Amerikai Egyesült Államok Haditengerészete) egyik leggyorsabb hajója 78,5 m széles a fedélzetnél és 46 méter a vízvonalnál. A hajó teljes hossza 335 méter, és a hajófenéktől az árboc csúcsáig 24 emelet magas, súlya kb. 95.000 tonna. Négy katapultja van, a kifutó hossza 105 méter.

A repülőgép-hordozó a Csendes-óceánon átlagosan hetente egyszer találkozik egy tartályhajóval tankolás céljából. A Carl Vinson nukleáris meghajtású, ezért nincs szüksége olajra, de a fedélzetről induló gépek nagy mennyiségű kerozint igényelnek.

A hajó teljes tartálykészlete több mint 3 millió gallon (11,3+ millió liter).
Baleset és mentés

A dokumentumfilmben sikerült rögzíteni egy jelenetet, amelyben egy F-14-es vadászgép hajtóműve kigyullad, majd a tengerbe zuhan. A legénység két tagja sikeresen katapultált, senkinek nem esett baja.

A baleset kapcsán bemutatnak egy másik sikeres katapultálásról készült felvételt is, amikor felszállás közben veszítettek el egy gépet. A pilóták túlélték, a vízből mentették ki őket.

 

MH-60S Sea Hawk helikopter a USS Carl Vinson fedélzetén (Fotó: seaforces.org)
MH-60S Sea Hawk helikopter a USS Carl Vinson fedélzetén (Fotó: seaforces.org)

 

Az ilyen esetekre készülnek fel a helikopter század pilótái is, amikor Hawaii közelében önkéntes „hajótöröttek” közreműködésével mentési gyakorlatot végez.

 

A repülőgép hordozókon használt színek jelentése

A hajón szolgáló műszaki állomány tagjai könnyen megkülönböztethetők sisakjuk és mellényük eltérő színe alapján. Az alkalmazott színek jelentése:

  • Sárga: a repülőfedélzeten szolgáló tisztek, akik irányítják és felügyelik a gépek mozgatását (indítás, fékezés).
  • Fehér: leszállójelző tisztek, a légiforgalmi irányítók, biztonsági megfigyelők és az egészségügyi személyzet viseli, továbbá ilyen ruhát kapnak a hajóra látogató civilek is.
  • Piros: fegyverzet technikusok, valamint  a tűzoltó és műszaki mentő személyzet.
  • Zöld: az indításért, a katapult beállításáért és csatlakoztatásáért, a sugárterelők, valamint a fékező berendezés működtetéséért felelős személyzeten kívül zöld sisakot és mellényt viselnek a hajón a karbantartók és fotósok is.
  • Kék: kiszolgáló személyzet, akik a gépet rögzítését és vontatását, valamint a felvonók működtetését végzik.
  • Lila: kenőanyagok és üzemanyag kezelését végző beosztottak.
  • Barna: repülőműszaki technikusok, akik a gépek általános műszaki állapotáért felelnek.

 

Üzemanyagot töltenek egy F/A-18E Super Hornet repülőgépbe a hajó fedélzetén
Üzemanyagot töltenek egy F/A-18E Super Hornet repülőgépbe a hajó fedélzetén

 

Úszó erőd

A legénység átlagéletkora 21 év. A legtöbben azért jönnek a hajóra, hogy világot lássanak, pénzt keressenek vagy szakértelmet tanuljanak.

A valóság azonban más, mint amit elképzeltek. Az emberekre ezer különböző módon súlyt le a mentális stressz, rengeteg a könnyebb lefolyású depresszió.

Tetszett a film? Oszd meg kérlek másokkal is: